ACP

2Ubrizgavanje kondicionirane plazme je nova metoda liječenja velikog broja tegoba lokomotornog sistema od oštećenja tetiva, mišića, ligamenata i hrskavice uzrokovanih traumom, najčešće kod sportista i fizički aktivnih rekreativaca, do tegoba uzrokovanih degenerativnim promjenama tkiva u procesu starenja.

Odavno je poznato da Faktor rasta u ljudskoj krvi može pozitivno utjecati na različite procese ozdravljenja. Terapija ACP-om temelji se upravo na ovom liječenju. Koncentrirani faktor rasta može potaknuti zacjeljenje i regeneraciju oštećenih mišića, tetiva, ligamenata i zglobne hrskavice. Klinički rezultati pokazuju značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolnosti i povećanja mobilnosti.

Šta uključuje ACP terapija?

Doktor uzima malu količinu krvi iz Vaše ruke (na način kako se to radi pri uzimanju uzorka za testove krvi i krvne analize) posebno konstruiranom špricom. Zatim se iz krvi centrifugiranjem izdvajaju trombociti i faktori rasta. Tako dobijena plazma se ubrizgava na mjesto bolnosti i oštećenja mišićno-tetivno-ligamentarnog tkiva ili tretiranog zgloba. Cjelokupan tretman ACP-om traje manje od 20 minuta.

Prednost terapije ACP-om:

  • korištenje vlastitog ljekovitog mehanizma,
  • korištenje prirodne moći regeneracije,
  • koncentracija faktora rasta iz krvi i na mjestu aplikacije.

Preporučuje se za blage do umjerene osteoartroze, tretman oštećenja mišića, tetiva i ligamenata, ubrzavanje zacjeljenja oštećenja nakon artroskopskih zahvata na zglobovima i slično.